“Gek wordt ik van die spelfouten!”

spelfoutenIk heb een afwijking, ik geef het maar eerlijk toe. Mijn vader had deze afwijking ook en ik zie het bij meer mensen. De kunst is om het niet direct te laten merken maar eerst even om de hete brij heen te draaien en het dan pas te zeggen. Het zit zo. Laat mij een tekst lezen en het eerste wat me opvalt, is de altijd aanwezige spelfout. Gek word ik ervan. Alsof het een magneet is waar mijn oog naar toe getrokken wordt en een signaal naar mijn hersens stuurt. Ik heb geleerd om niet direct iets over de spelfouten te zeggen, maar te kijken naar de inhoud van het stuk.

De dees en de tees

Het is me met de paplepel ingegoten. Letten op spelling, letten op grammatica. Het verschil tussen dan en als, tussen hun en hen, tussen jou en jouw. De dees en de tees. Ik houd van taal. Maar meer dan van de correcte spelling en grammatica, houd ik vooral van het spelen met woorden. Woordspelingen, dubbele betekenissen, zelf bedachte fantasiewoorden en woordgrapjes. Herman Finkers is een meester in het spelen met taal.

Niet erg

Als je voor jezelf schrijft, bijvoorbeeld om van je af te schrijven of je ervaringen op te schrijven, dan hoef je je niet zo druk te maken over de juiste schrijfwijze. Je bent immers de enige die het (terug) leest en het doel is het bijhouden van je belevenissen en gevoelens.

Wel erg

taalfoutVoor een zakelijke tekst, een blog en teksten die gepubliceerd worden, is het wel van groot belang dat de tekst foutloos en makkelijk leesbaar is. Je wilt je lezers bereiken en je wilt vooral niet dat men blijft hangen op storende spelfouten. Je wilt geen fouten in je tekst en al helemaal niet in je titel. Sommige missers kunnen onbedoeld een hele andere betekenis aan je tekst geven. Vaak zie je zelf je eigen fouten niet meer. Dan is het raadzaam om iemand anders je tekst te laten lezen voordat je hem deelt met de rest van de wereld. Twee zien meer dan één tenslotte.

Schrijf zelf je verhaal

Het kan zijn dat je prachtige verhalen te vertellen hebt maar moeite hebt met de spelling en grammatica. Mijn advies is om vooral te gaan schrijven, laat je niet tegenhouden door mogelijke spelfouten. Er is niemand die jouw verhaal beter kan vertellen dan jijzelf. Laat je niet afremmen. Er is altijd iemand die jouw tekst na kan kijken en, waar nodig, kan herschrijven. Zo ben ik op dit moment bezig met het verhaal te herschrijven van een man. Hij schrijft en vertelt recht vanuit zijn hart en ik mag er een leesbaar verhaal van maken. Dat is mijn passie en daar kan ik hem bij helpen. Daarnaast redigeer ik blogs en schrijf columns voor klanten en probeer daarbij zoveel mogelijk hun stijl aan te houden. Zo blijft het hun tekst maar dan een beetje opgefrist, hun verhaal met een vernislaagje als het ware.

Hulp bij spelfouten

Heb je moeite met schrijven, met spelling en grammatica of wil je een extra controle voordat je je teksten openbaar maakt? Neem contact met me op! Ik kan en wil je graag helpen.

WORDT IK??

Ben je er al achter of je ook dezelfde afwijking hebt als ik? Wat dacht je toen je de kop van dit blog las? Laat het me weten!

6 gedachten over ““Gek wordt ik van die spelfouten!””

  1. Ja dat heb ik ook! Ik ben de blog ook gaan lezen omdat ik me niet kon voorstellen dat een tekstschrijver een dergelijke fout maakt… 😉
    Mooi werk heb je! Is ook mijn droom… ben nu bezig de eerste stapjes te zetten tot het verwezenlijken ervan.

    Groet Claudia
    Ps: Ik kan het toch niet laten om je te wijzen op een andere aanwezigE fout in je blog; ‘Laat mij een tekst lezen en het eerste wat me opvalt, is de altijd aanwezig fout’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *