Levensverhalen

BIOGRAFIE

Stel je voor: In de kast vind je een boek en blaast het stof eraf. Je begint te bladeren en leest het levensverhaal van je opa. Meteen word je meegenomen in een tijd, lang geleden. Een prachtig verhaal over je opa, als ondeugend jochie, flirterige tiener en als hardwerkende vader.

Het beeld dat je hebt van hem is dat van de foto’s in het familiealbum. Nu lees je hoe hij in het leven stond en wat hij meemaakte. Alsof hij het zelf tegen je vertelt.

Iedereen heeft een levensverhaal

Elk levensverhaal verdient het om verteld te worden. Voor kinderen en (achter)kleinkinderen kan het levensverhaal van oma of opa een waardevol document zijn, een boek om vaak terug te lezen. Voor kinderen die al jong een van hun ouders verliezen is het van onschatbare waarde om later te lezen over moeder of vader. Het schrijven van een levensverhaal kan ook helpen bij de verwerking van heftige of emotionele gebeurtenissen. Als je man, vrouw of een van je ouders beginnende dementie krijgt, kun je nog samen de herinneringen en verhalen ophalen. 

Herinnering voor later

Er kan van alles gebeuren in je leven en soms komt er een moment dat je dat wilt afsluiten. Je staat op een kruispunt en slaat een nieuwe weg in. Ingrijpende gebeurtenissen zorgen ervoor dat je gaat nadenken over het leven dat achter je ligt en je bedenkt: “Dit is bijzonder, dit wil ik vastleggen.”

Een nieuwe fase in je leven of zelfs afscheid van het leven, het moment om jouw verhaal of dat van een geliefde te vertellen. Ook als je denkt: “Mijn leven is eigenlijk heel gewoon.” Iedereen heeft zijn of haar verhaal en elk leven is bijzonder genoeg om te beschrijven.

levensverhaal

ZOVEEL MEER DAN EEN FOTO OP DE KAST

Een foto van je geliefde op de kast is mooi, de verhalen erachter zijn vaak geweldig. Herinneringen roepen meer herinneringen op. Maar hoe doe je dat dan, je levensverhaal opschrijven? Waar begin je? Vind je het moeilijk om te schrijven of kun je de woorden of beelden niet vinden? Dan heb ik een oplossing: 111 vragen die je helpen bij het schrijven van een levensverhaal. In het gratis e-book staan nog handige tips en voorbeelden.

WAAROM ZELF SCHRIJVEN ALS JE HET OOK KUNT LATEN DOEN?

Zelf een levensverhaal schrijven, dat is best een hele klus. Waar begin je en hoe zorg je dat je verhaal prettig leest? De herinneringen en anekdotes vertellen is geen probleem voor je, maar om er een samenhangend verhaal van te maken is andere koek. De oplossing is vrij simpel. Jij vertelt en ik schrijf. 

Zo gaat dat

Je kunt kiezen uit verschillende pakketten, maar de werkwijze is hetzelfde. Dit kun je van mij verwachten.

  • Kennismaken 

Het is heel belangrijk dat het klikt tussen ons, je gaat immers jouw persoonlijke verhaal aan mij vertellen. Ook ik moet een klik met jou hebben. We bespreken welk doel je hebt met het levensverhaal. Wil je het voor jezelf houden of is het voor je kinderen bijvoorbeeld, wil je het uitgeven of wil je er wat anders mee? Al die informatie is belangrijk voor het schrijfproces dat we samen aangaan.

  • Afspraken maken

Als we met elkaar in zee gaan, dan maken we afspraken voor de interviews. Het aantal spreken we van tevoren af. Ik stuur je informatie en vragen, zodat je deze gesprekken kunt voorbereiden als je dat fijn vindt. We maken dan zo goed mogelijk gebruik van de tijd. 

  • Interviews

Soms zijn de interviews alleen met jou, als het nodig is spreek ik met een heel gezin. Dat hangt af van het levensverhaal en wie dat vertellen. Het is niet handig om met te veel mensen tegelijk af te spreken. De gesprekken lopen dan vaak door elkaar en daardoor zijn ze minder efficient. Is het nodig om met alle leden van een gezin te spreken, dan maken we daarvoor aparte afspraken. In sommige gevallen is het ook prettiger, als je 1 op 1 jouw kant van het verhaal kunt vertellen. 

  • Schrijven

Na de interviews schrijf ik het levensverhaal. Het concept stuur ik je toe zodat je het kunt lezen, wijzigingen aanbrengen en het op je in kunt laten werken. Het kan zijn dat je tijdens het lezen merkt dat je iets vergeten bent te vertellen. Jij stuurt mij alle op- en aanmerkingen toe en die verwerk ik in een tweede concept. Dan is er nog een correctieronde.

  • Vormgeving

Als de tekst door jou goed bevonden is, kan het naar de vormgever. Foto’s uit je eigen archief die je hebt uitgezocht, controleren we en waar nodig bewerken we ze. Alles bij elkaar en mooi vormgegeven tot een bestand dat naar de drukker kan.

  • Het levensverhaal als boek

Als alles akkoord is, gaat het bestand naar de drukker. Je krijgt het afgesproken aantal exemplaren en een digitaal bestand toegestuurd.

  • Vertrouwelijk en discreet

Om goed te kunnen luisteren en vragen te stellen, neem ik alle gesprekken op. Zo heb ik meer aandacht voor jouw verhaal tijdens het interview. Nadat ik de opnames uitgewerkt heb, verwijder ik de opnames. Alles wat jij mij vertelt, behandel ik vertrouwelijk. Jouw verhaal zal ik niet delen met anderen of op sociale media, tenzij jij hiervoor uitdrukkelijke toestemming geeft. 

Luisteren zonder oordelen

Ik ben Corinne Hamoen, tekstschrijver en auteur. In mijn leven heb ik veel meegemaakt. Ik ken de hoogte- en dieptepunten. In de vele interviews die ik afnam, verhalen die ik schreef, heb ik alles wel een keer gehoord. Ik hou van mensen en hun verhalen. Zo sprak ik met een bejaarde internist in een monumentaal pand, met een junk die steeds weer bij de opvang terecht kan, met een man die stervende was en zijn verhaal nog wilde vertellen, met een kunstenares die niet meer kon schilderen, met een meisje dat graag een boek wilde schrijven, en met veel meer mooie en bijzondere mensen. 

Corinne Hamoen

Elk mens heeft een eigen verhaal. Ik luister, stel vragen maar zal nooit oordelen, veroordelen of beoordelen. Ik luister en schrijf. Voor mij is het belangrijkste dat jouw verhaal tot zijn recht komt, ik gebruik jouw woorden, jouw beelden. Aan het eind is het nog steeds jouw levensverhaal, jouw boek.

DE MOGELIJKHEDEN

Ieder levensverhaal is anders, het ene is korter dan het andere. Wil je het liever klein houden of mag de hele wereld het weten? Kortom, zoveel mensen, zoveel verhalen. Ik heb een aantal mogelijkheden voor het laten schrijven van je levensverhaal op een rijtje gezet. Zit er iets voor je bij?

TARIEVEN

Levensverhaal laten schrijven

Boek, 50 pagina’s (tekst en eigen foto’s)

3 Interviewsessies van 2 uur

Tekst circa 10.000 woorden

Bewerken foto’s (max 10)

Soft cover

3 Gedrukte exemplaren en een digitale versie van het boek 

€ 2.150,-

Boek, 100 pagina’s (tekst en eigen foto’s)

5 Interviewsessies van 2 uur

Tekst circa 20.000 woorden

Bewerken foto’s (max 20)

Soft cover

3 Gedrukte exemplaren en een digitale versie van het boek 

€ 3.950,-

Boek, 150 pagina’s (tekst en eigen foto’s)

5 interviewsessies van 2,5 uur

Tekst circa 30.000 woorden

Bewerken foto’s (max 30)

Soft cover

5 gedrukte exemplaren en een digitale versie van het boek

€ 4.750,-

Grotere oplages, meer pagina’s of foto’s of andere wensen? Neem dan contact met mij op.