Vrijdag – Schrijfdag. Over de Chocoladefabriek en een synopsis

Kruim Gouda

Ze zet een kop dampende soep voor me en zegt: ‘Eet smakelijk en geniet ervan!’ Wat een prima werkplek is dit vandaag. Het is Vrijdag -> Schrijfdag. Vandaag doe ik dat bij Kruim in de Chocoladefabriek in Gouda. Een goede keuze op deze druilerige dag. Ik neem een hap van de soep en kijk even om me heen.

De schrijflocatie

Het is druk in de Chocoladefabriek. Een leuke locatie waar bibliotheek, streekarchief, drukkerswerkplaats en Kruim samenkomen. Ik kan me geen betere plek bedenken om te starten met mijn nieuwe boek ‘De Rode Koningin’. De boeken die ik nodig heb voor mijn research zijn binnen handbereik, fijne werkplek en mijn innerlijke mens komt ook aan haar trekken.

De reis van de koningin

Rode Koningin

Een sprookje voor volwassenen, dat wordt het en meer kan ik nu niet verklappen. Mijn boekidee over de, schijnbaar onmogelijke, reis van de Rode Koningin broeit al een tijdje. Dit jaar ga ik er serieus aan werken. Het is tijd om te stoppen met dromen en de sprong te wagen. Ik heb een plan gemaakt en ga dit grondig aan pakken. Als eerste heb ik alle vrijdagen in mijn agenda met een rood kruis geblokt. Mijn klanten help ik op maandag tot en met donderdag. Vrijdag is Schrijfdag! De Rode Koningin verdient het om alle aandacht te krijgen. Het schrijven zelf moet nog even wachten. Eerst maak ik een korte beschrijving van mijn boek, de synopsis. Nieuwsgierig? Ik neem jullie mee in het schrijfproces. 

Wat is een synopsis?

Een synopsis is een korte beschrijving van je boek, inclusief de afloop. Je stuurt het samen met (een deel) van je manuscript naar een uitgever. De uitgever kan zo heel snel zien waar je boek over gaat, voor wie het bedoeld is en wat voor soort boek het is. Hij kan zo redelijk makkelijk beslissen of het de moeite waard is te investeren in je boek. Een belangrijk document dus.

De ingrediënten voor een synopsis

  1. Je naam en contactgegevens natuurlijk.
  2. De titel en het genre of het soort boek. Geef aan of het een roman of een managementboek is bijvoorbeeld.
  3. Het (hoofd)thema van je boek.
  4. Een samenvatting van het verhaal in maximaal 400 woorden. Je beschrijft het verhaal in de derde persoon en in de tegenwoordige tijd. Belangrijk: schrijf ook de afloop erbij. Dit lijkt misschien simpel, maar dat is het niet. 
  5. De karakters van de belangrijkste personages. Beschrijf kort hun eigenschappen en hun rol in het verhaal.
  6. Biografie van de auteur. Beschrijf kort wie je bent en wat je doet, welke boeken je eventueel al geschreven hebt en andere relevante informatie.

Je synopsis is doorgaans niet langer dan twee A4-tjes. Gebruik een ‘gewoon’ lettertype als Arial met een lettergrootte van 11 pt. Kijk altijd op de website van de uitgever naar de eisen, want dat kan verschillen.

Controleer, kijk na, check

schrijfhulp

Pfieuw, je hebt de synopsis klaar. Denk je. Laat het een dag of wat liggen en laat het aan iemand lezen. Kijk er dan nog eens naar en pas het aan als dat nodig is. En ja, ik weet zeker dat het nodig is. Dan kijk je het nog een keer na, controleer je of echt alles klopt, check je de spelling. Zorg dat er geen fouten in staan. Echt: nul, zero, niks!

Stok achter de deur

Ik schraap het laatste beetje soep uit de kom en sla mijn document op. Het is heel makkelijk om mijn deadlines vooruit te schuiven, er is immers niemand die er last van heeft als ik ze niet haal. Toch? Daarom heb ik met drie mensen afgesproken dat ze mijn stok achter de deur zijn. Ik stuur ze een bericht met mijn eerste opzet van de synopsis en mijn planning met het verzoek me op afgesproken tijden even een por te geven. Ook vraag ik ze om mijn teksten eerlijk, nuchter en het liefst opbouwend van commentaar te voorzien. Naast support heb je ook een kritische blik nodig. 

Schrijven is een feestje

Chocoladefabriek Gouda

De draaideur blijft draaien hier in de Chocoladefabriek. Voordat ik op zoek ga naar boeken over uilen, symboliek en kleuren drink ik nog een cappuccino met een chocolademunt. Vrijdag -> Schrijfdag voelt als een cadeau voor mezelf. Een feestje. Ik kijk nu al uit naar de volgende schrijfdag!

Hulp nodig bij je schrijfplannen?

Heb je al tijden een boek op de plank liggen dat bijna af is? Wil je een boek schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je vragen over je boek of over het schrijven van een boek of synopsis? Stuur me gewoon een berichtje.

Kijk voor meer informatie bij Schrijfhulp.

Kijk voor meer informatie bij hulp bij jouw boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *