Schrijven -over karakterprofielen

Met een kop lekkere koffie, zacht geroezemoes op de achtergrond en mijn aantekeningen naast mijn MacBook zit ik klaar voor mijn wekelijkse schrijfdag.

Na de synopsis, de korte samenvatting van het verhaal, ga ik verder met het uitwerken van de karakterprofielen.

Wie is wie?

Het (levens)verhaal staat nog niet vast, de grote lijnen wel. Je kunt het zien als het bouwen van een huis. Eerst heb je een idee, dan maak je een bouwtekening en zoek je de materialen erbij. Het bouwen zelf moet nog eventjes wachten. De routekaart en de karakters zijn nu aan de beurt. Waarheen leidt de weg 😉 en wie komen we onderweg tegen?

‘Er kwamen teveel personen voor in mijn verhaal. Voor mij waren die logisch maar voor de lezer was het te veel. Ik hoefde niet alle personen apart te benoemen maar kon er een paar samenvoegen. Het belangrijkste was de boodschap van mijn verhaal.’

Hennie

1. Het idee

In de synopsis maak je een korte samenvatting van je boek. Dit is het verhaaltje dat je vertelt aan iemand die vraagt waar je boek over gaat. Je idee begint al te leven. Met dat idee ga je verder aan de slag. Vanzelfsprekend kun je deze samenvatting steeds aanpassen.

2. De routekaart – het bouwplan

boekplan

Maak aan de hand van je samenvatting een routekaart of een tijdlijn. Zie het als het bouwplan voor een huis. Waar begint het boek, wat gebeurt er onderweg en waar eindigt het. Zijn er zijwegen, obstakels of valkuilen onderweg? Schrijf het onder elkaar. Je kunt het altijd nog aanpassen, verfijnen of uitbreiden.

Voor mijn boek heb ik een groot vel papier met daarop een bochtige weg met kruispunten, omwegen en doodlopende paden. Daarop vul ik de grote gebeurtenissen in en het verhaal gaat steeds meer leven. Visualiseren is voor mij een toverwoord.

(afbeelding routekaart door Edwin Stierman)

3. De karakterprofielen

Geef je belangrijkste karakters en hoofdpersonen een gezicht. Dat is superspannend en tegelijk heel leuk. Je karakters gaan leven! Deze profielen zijn als het ware de bouwmaterialen die je nodig hebt om je huis te bouwen.

Collage
Zoek plaatjes bij je karakters, dat kan op internet maar ook in tijdschriften. Voor ‘mijn’ rode koningin zoek ik bijvoorbeeld op Pinterest op ‘rood haar’ en ‘groene ogen’. (Wat zijn er prachtige vrouwen met rood haar en groene ogen!) Maak dan een collage of moodboard van elk karakter. Print dat uit, als je dat leuk vindt, en hang het op.

Uiterlijk
Beschrijf het uiterlijk van jouw hoofdpersonen en karakters. Hoe zien ze eruit, wat kenmerkt ze, hoe praten ze, hoe lopen ze. Doe je ogen dicht en denk aan jouw hoofdpersoon, zie hem of haar voor je als in een film.

Eigenschappen
Beschrijf wat voor type het is. Is het een spontaan type die iedereen helpt of is het juist een gesloten persoon. Hoe gedraagt hij zich en wat drijft hem? Is hij te vertrouwen? Is het een slechterik of juist een held?

Rol
Beschrijf de rol van deze persoon in het verhaal. Is het de held van het boek of juist een duistere tegenstander? Welke les leert de hoofdpersoon van dit karakter? Bedenk wat elk karakter aan het verhaal toevoegt.

Hallo, nachtvlinder

Terwijl je hiermee bezig bent, zul je merken dat sommige karakters een andere rol krijgen dan je eerst bedacht had. Of je besluit om sommige figuren te laten voor wat ze zijn. Zelf had ik een kleine rol voor een motje bedacht in mijn boek. Tijdens het zoeken naar plaatjes kom ik een prachtige witte, donzige nachtvlinder tegen. Ik raak betoverd. Terwijl ik haar beschrijving maak, ontwikkelt ze onder mijn vingers tot een belangrijk karakter. Ik raak er ontroerd van.

Het is een bijzonder proces en het mooie is dat je het kunt veranderen tot je zelf tevreden bent. Pas als je boek bij de drukker ligt, kun je niet veel meer doen. Tot die tijd….

Hulp nodig bij je schrijfplannen?

Heb je al tijden een boek op de plank liggen dat bijna af is?

Wil je een boek schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je vragen over je boek of over het schrijven van een boek?

Loop je vast bij je tijdlijn of karakterprofielen?

schrijfcoach

Kijk hier voor meer informatie over hulp bij je boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *