Vrijdag – Schrijfdag. Over Het Hofje van Jongkind en karakterprofielen

Buiten is het koud, binnen bij het hofje van Jongkind is het warm. Met een kop lekkere koffie, zacht geroezemoes van andere gasten op de achtergrond en mijn aantekeningen naast mijn MacBook zit ik klaar voor mijn wekelijkse schrijfdag. Vandaag werk ik verder aan mijn nieuwe boek ‘De Rode Koningin’.

De schrijflocatie

Het is een komen en gaan in het Hofje van Jongkind aan de Zeugstraat in Gouda. Een bijzondere locatie met achter in de zaak een oud hofje, gewoon binnen. De historie straalt ervan af. Je kunt er ontbijten, lunchen maar ook gewoon koffie of thee drinken en rustig werken. De vriendelijke bediening komt af en toe vragen of ik nog iets wil drinken, maar laat me verder rustig mijn gang gaan. Dat vind ik erg prettig.

Lees hier meer over de geschiedenis van het Hofje van Jongkind.

De koningin en haar metgezellen

Na de synopsis, de korte samenvatting van het verhaal, ga ik verder met het uitwerken van de karakterprofielen. Het verhaal staat nog niet vast, de grote lijnen wel. Zie het als het bouwen van een huis. Eerst heb je een idee, dan maak je een bouwtekening en zoek je de materialen erbij. Het bouwen zelf moet nog eventjes wachten. De routekaart en de karakters zijn nu aan de beurt. Waarheen leidt de weg 😉 en wie komen we onderweg tegen?

Niet iedereen werkt op dezelfde manier en dat hoeft ook niet. Sommige mensen gaan gewoon schrijven en zien waar het verhaal ze brengt. Niks moet. Ik geef je tips die voor mij en veel anderen werken.

Nieuwsgierig? Ik neem jullie mee in mijn schrijfproces.

1. Het idee

In de synopsis heb je al een korte samenvatting van je boek gemaakt. Je idee opgeschreven en het begint al te leven. Met dat idee ga je verder aan de slag. Vanzelfsprekend kun je deze samenvatting steeds aanpassen.

2. De routekaart – het bouwplan

boekplan

Maak aan de hand van je samenvatting een routekaart. Zie het als het bouwplan voor een huis. Waar begint het boek, wat gebeurt er onderweg en waar eindigt het. Zijn er zijwegen, obstakels of valkuilen onderweg? Schrijf het onder elkaar. Je kunt het altijd nog aanpassen, verfijnen of uitbreiden. Ik heb op een groot vel papier een bochtige weg getekend met kruispunten, omwegen en doodlopende paden. Daarop vul ik de grote gebeurtenissen in en het verhaal gaat steeds meer leven. Visualiseren is voor mij een toverwoord.

(afbeelding routekaart door Edwin Stierman)

3. De karakterprofielen

Geef je belangrijkste karakters en hoofdpersonen een gezicht. Dat is superspannend en tegelijk heel leuk. Je karakters gaan leven! Deze profielen zijn als het ware de bouwmaterialen die je nodig hebt om je huis te bouwen.

Collage
Zoek plaatjes bij je karakters, dat kan op internet maar ook in tijdschriften. Voor mijn rode koningin zoek ik bijvoorbeeld op Pinterest op ‘rood haar’ en ‘groene ogen’. (Wat zijn er prachtige vrouwen met rood haar en groene ogen!) Maak dan een collage of moodboard van elk karakter. Print dat uit, als je dat leuk vindt, en hang het op.

Uiterlijk
Beschrijf het uiterlijk van jouw hoofdpersonen en karakters. Hoe zien ze eruit, wat kenmerkt ze, hoe praten ze, hoe lopen ze. Doe je ogen dicht en denk aan jouw hoofdpersoon, zie hem of haar voor je als in een film.

Eigenschappen
Beschrijf wat voor type het is. Is het een spontaan type die iedereen helpt of is het juist een gesloten persoon. Hoe gedraagt hij zich en wat drijft hem? Is hij te vertrouwen? Is het een slechterik of juist een held?

Rol
Beschrijf de rol van deze persoon in het verhaal. Is het de held van het boek of juist een duistere tegenstander? Welke les leert de hoofdpersoon van dit karakter? Bedenk wat elk karakter aan het verhaal toevoegt.

Hallo nachtvlinder

Terwijl je hiermee bezig bent, zul je merken dat sommige karakters een andere rol krijgen dan je eerst bedacht had. Of je besluit om sommige figuren te laten voor wat ze zijn. Zelf had ik een kleine rol voor een motje bedacht in mijn boek. Tijdens het zoeken naar plaatjes kom ik een prachtige witte, donzige nachtvlinder tegen. Ik raak betoverd. Terwijl ik haar beschrijving maak, ontwikkelt ze onder mijn vingers tot een belangrijk karakter. Ik raak er ontroerd van.

Het is een bijzonder proces en het mooie is dat je het kunt veranderen tot je zelf tevreden bent. Pas als je boek bij de drukker ligt, kun je niet veel meer doen. Tot die tijd….

Help, een writersblock

Er moet nog een type zoals een bosheks in mijn boek. Zo’n vals type. Ze bedondert je waar je bij staan, is onaardig, zegt lelijke dingen over je. Je kent ze wel dat soort types. Toch kan ik het nu niet voor me zien. Ik drink mijn thee en staar wat voor me uit. Zie ik zo iemand hier in het Hofje van Jongkind? Maar nee, alleen vriendelijk ogende mensen hier. Er komt gewoon niks in me op. Ik laat het maar even los. Heb je ideeën of voorbeelden dan hoor ik dat graag ;-).

Schrijven is een feestje

Fietsen of wandelen helpt vaak om weer op ideeën te komen. Het schrijven laat ik nu even los, ik ga thuis verder met mijn research naar symboliek in de natuur en betekenis van kleuren. Ook dat hoort bij het schrijven van een boek. Ik drink rustig mijn thee op en pak mijn spullen. Vrijdag -> Schrijfdag voelt als een cadeau voor mezelf. Een feestje. Ik kijk uit naar de volgende schrijfdag!

Hulp nodig bij je schrijfplannen?

boekcoach

Heb je al tijden een boek op de plank liggen dat bijna af is? Wil je een boek schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je vragen over je boek of over het schrijven van een boek? Loop je vast bij je routekaart of karakterprofielen? Stuur me gewoon een berichtje.

Kijk hier voor meer informatie over Schrijfhulp.

Kijk hier voor meer informatie over Hulp bij je boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *