Dit vind ik van: Licht over donker

‘Joh, ga gewoon even naar buiten. Daar knap je wel van op.’

‘Maar je bent zo jong, dat kan toch helemaal niet?’

‘Maak wat van je leven, je moet zelf de slingers ophangen.’

 

Licht over donker – Martine Sollie

licht over donkerEen stralende blonde jonge vrouw met prachtige ogen kijkt me lachend aan. Dan sla ik de bladzijde om en zie dezelfde vrouw met een van verdriet en pijn vertrokken gezicht. Het verschil is enorm. Haar portret is het eerste in een serie van zestien in het boek ‘Licht over donker’. Een indrukwekkend boek van Martine Sollie met foto’s en verhalen over mensen met een depressie. Het is uitgegeven door Stichting Prachtmens.

In mijn leven is het steeds alsof je langs de scheidslijn van zon en schaduw loopt. Je wilt naar de zon, maar wordt gedwongen om in de schaduw te blijven, in het donker.” (Birgit)

Een andere kijk op depressie

Andere kijk op depressieDe verhalen, geschreven door Martine, zijn stuk voor stuk aangrijpend en voor mij soms heel herkenbaar. Zelf had ik een aantal jaren geleden een zware depressie. Alle verhalen in het boek heb ik gelezen, gecorrigeerd en aangepast waar nodig. Mannen en vrouwen die zichzelf laten zien, hun depressie een gezicht en woorden geven. Wat een dappere en moedige prachtmensen. Sommige verhalen raken me zo erg, dat ik echt pauzes moet nemen. Ze zijn het lezen meer dan waard. Zo eerlijk en puur, zo leerzaam. Een taboe doorbreken en verbinding leggen. Dat is wat ze stuk voor stuk willen met hun verhaal. Het gesprek over het zwarte monster, depressie, aangaan.

“Ik wil genieten van het leven en activiteiten ondernemen zoals werken, weesolifantjes de fles geven en Costa Rica bezoeken. Ik wil samen zijn met mijn mooie vikingman, met tien kinderen en een hoop dieren in een ecohuis.” (Fiona)

Martine heeft prachtige foto’s gemaakt. Foto’s van licht en donker. De beelden spreken voor zich en versterken de verhalen. De kwetsbaarheid is perfect uitgebeeld.

Depressie is geen keuze

Martine Sollie
Trots op Martine en haar boek

Het boek is zeer de moeite waard, ook voor therapeuten en psychologen. De deelnemers vertellen zelf hoe familie, vrienden en hulpverleners ze kunnen steunen, bijstaan. De bekende adviezen zoals aan het begin van dit blog helpen zeker niet. Het maakt dat mensen zich nog slechter voelen. Depressie is een ziekte, geen keuze.

Ik voel me bevoorrecht dat ik aan ‘Licht over donker’ mee mocht werken. Alle complimenten voor Martine Sollie voor het vele werk en het meer dan geslaagde resultaat. Een vlag en wimpel voor alle deelnemers. Ik wens ze veel licht toe!

 

Dit vind ik van

‘Licht over donker’ is een bijzonder boek. Wie begrip wil voor mensen met een depressie moet dit boek zeker lezen. Ik raad alle therapeuten, coaches, psychologen en andere hulpverleners aan dit boek aan te schaffen.

 

vergeetmenietvergeetmeniet

vergeetmenietvergeetmenietvergeetmeniet

 

 

 

 

Bestel het boek Licht over donker

Meer informatie over stichting Prachtmens vind je hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je ook bezig met het realiseren van je droomboek? Heb je behoefte aan tekstcorrectie of redactie?

Kijk hier of neem contact met me op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *