Heb je dyslexie? Ga schrijven!

‘Dat is een schrijfster. Ze kwam naar haar boek kijken,’ hoor ik de jongen vol ontzag tegen zijn collega zeggen. Ik grinnik en loop de bibliotheek uit om naar mijn fiets te gaan. Hij heeft me zojuist al het hemd van het lijf gevraagd en hij is erg onder de indruk.

Na een afspraak met een klant loop ik nog even naar de bibliotheek om een foto te maken van mijn sprookjeskookboek ‘Roos & Kris’. Zomaar, omdat ik er toch ben. Na even zoeken, vraag ik aan een medewerker van de bibliotheek waar mijn boek kan liggen. Het boek ligt op een speciale tafel bij de andere boeken van Goudse schrijvers.

Hij is nieuwsgierig

schrijven‘Mag ik even meelopen?’ vraagt hij me. Hij vertelt dat hij nog nooit een schrijfster ontmoet heeft. Geïnteresseerd vraagt hij me van alles. Of het moeilijk is om een boek te schrijven, hoe lang het duurt, of ik zelf de illustraties heb gemaakt. Ik beantwoord al zijn vragen en geniet van zijn nieuwsgierigheid. Bij de tafel aangekomen pak ik het boek en laat het hem zien. Met als bewijs mijn foto op de achterkant. Zijn ogen worden groot en ik moet lachen.

Dyslexie

Als we weer teruglopen, zegt hij: ‘Ik kan niet schrijven, want ik heb dyslexie. Ik verwissel letters.’ Ik stop even en kijk hem aan. ‘Onzin,’ zeg ik. ‘Als je een verhaal te vertellen hebt, kun je het opschrijven. De taalfouten kan iemand anders er voor je uithalen. Het gaat om de fantasie, om het verhaal.’ Hij kijkt me wat ongelovig, maar hoopvol aan.

‘Ik kan niet schrijven, want ik heb dyslexie.’

Een paar dagen later zegt iemand precies hetzelfde tegen me: ‘Ik kan niet schrijven, want ik heb dyslexie.’ Een ondernemer vertelt dat hij graag wil bloggen. Ook de teksten op zijn website wil hij aanpassen. ‘Maar, ik heb al moeite met een email zonder fouten,’ zegt hij en kijkt me hulpeloos aan. Hij vertelt zijn verhaal en ik hang aan zijn lippen.

Weer leg ik uit dat dyslexie geen belemmering hoeft te zijn. Het gaat erom of je een verhaal kunt vertellen. Kun je luisteraars boeien? Is het je wens of verlangen om blogs te schrijven, zelfs een boek misschien?


schrijfhulpSCHRIJF -Ga gewoon schrijven, zonder na te denken over eventuele taalfouten.

LEES- Lees dan je verhaal nog eens. Waarschijnlijk haal je dan zelf al wat fouten eruit.

CHECK -Je kunt ook altijd de spellingscontrole gebruiken.

DUBBELCHECK -Laat je tekst checken!

PUBLICEER -Pas als je tevreden bent en er geen taalfouten meer in je tekst zitten, kun je gaan versturen of publiceren.

Vraag schrijfhulp

blogWil je je blog online zetten of denk je erover om je verhaal te publiceren? Laat het dan door iemand nakijken. Iemand die eerlijk tegen je is, die je foutjes corrigeert en eventueel tips of advies geeft over de schrijfstijl en inhoud. Jij schrijft het verhaal en een schrijfhulp maakt het af. Ben je tevreden en voelt het nog steeds als jouw verhaal? Dan kun je het online zetten of publiceren.

Mensen met dyslexie hebben vaak veel fantasie en zijn heel creatief. Maak daar gebruik van. Laat je niet tegenhouden door je beperkingen maar gebruik je talenten. Ik ben heel benieuwd naar jouw blog of verhaal.

Heb je dyslexie? Ga schrijven!

Wil jij ook ondersteuning bij het schrijven?

Lees hier alles over hulp bij het schrijven.

Bel, mail of app me voor meer informatie.
Dyslexie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *