Dag 34 – Fibromyalgie

Fibromyalgie

Avondwandeling

Intens moe.

Pijn.

Vandaag een schrijfbeweging zonder veel woorden.

Even in stilte genieten van de bloemen onderweg, verlicht door de straatlantaren.


Fibromyalgie

Fibromyalgie, ook wel weke-delen-reuma genoemd, is een aandoening waarbij je chronische pijn hebt in je spieren, pezen en bindweefsel. Naast deze altijd aanwezige pijn heb ik ook last van stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en/of stemmingswisselingen. Mijn klachten wisselen vaak, dit betekent dat ik de ene dag meer klachten heb dan de andere dag. Bijvoorbeeld, een periode heb ik veel pijn in mijn rechterschouder en een maand later vooral pijn in mijn bovenbenen of ruggenwervel. Maar de pijn en vermoeidheid zijn er, altijd, elke dag, elke nacht.

Vrienden voor het leven

Het is voor mensen die er geen last van hebben niet te begrijpen. En dat is weer begrijpelijk. Hoe kun je je voorstellen wat het is om altijd wel ergens pijn te hebben, dag in dag uit? Hoe kun je je voorstellen hoe het is om altijd moe te zijn? En hoe kun je uitleggen dat je best een half uur kunt hardlopen, maar dat je daarna weer rusten moet? En hoe kun je uitleggen dat zelfs het simpelste huishoudelijke karweitje een aanslag op je lijf kan zijn?

Dankbaar

Al dertig jaar ga ik door het leven met Fibro. Vroeger hadden we vaak ruzie, het was een strijd die ik altijd verloor. Ondertussen heb ik die strijd opgegeven en ben ik bevriend geraakt met Fibro. Ze vertelt me wanneer ik het wat rustiger aan moet doen, wanneer ik wat beter voor mezelf moet zorgen, wanneer het niet erg is om de boel even de boel te laten. Ik ben geen patiënt.

Frustrerend is het wel, soms. Nog steeds. Medicijnen zijn er niet, over gaat het niet. Maar, we horen bij elkaar en we moeten het samen rooien. Er zitten ook voordelen aan. Je kunt ‘er’ heel oud mee worden en het richt geen lichamelijke schade aan.


Schrijfbeweging

Veertig dagen achter elkaar, elke dag een wandeling, een foto en een kort verhaaltje daarbij. Een overzicht van alle dagen staat hier.

Volg me ook op Instagram en Facebook en bekijk meer foto’s van mijn avonturen.

Jouw levensverhaal

Wil je meer weten over het schrijven van levensverhalen? Kijk dan hier.

Of download het e-book en ga gelijk aan de slag met de 101 vragen die ik maakte. 

levensverhalen hulp