Dag 16 – Herfst

herfst

Hoe mooi het tapijt van bladeren ook is, het wordt tijd om het op te ruimen. Het is herfst in de tuin. Met de bezem en hark ga ik aan de slag en als snel wordt de berg blaadjes steeds groter. Het ritselende geluid klinkt als muziek.

Op de vlonder is het spekglad waar de bladeren gelegen hebben. De zon heeft nu vrij spel om de planken weer mooi droog te maken. In de borders haal ik wat blad tussen de planten uit en de bloemen eronder grijpen hun kans om te laten zien hoe mooi ze zijn. De kleuren spatten eruit.

Daar waar het blad vochtig is gebleven, na de vele regenbuien, ruikt het naar rotting. Het opruimen van dit herfstkleed geeft ook ruimte in mijn hoofd.

Grote schoonmaak

De herfst is eigenlijk een grote schoonmaak van de natuur, loslaten van het oude om de winter door te komen en ruimte te maken voor nieuw, vers blad in het voorjaar.

Al filosoferend hark ik de laatste bladeren op de hoop. Ik twijfel even of ik er middenin zal springen, maar dan valt mijn oog op iets langs de rand van de border. Een klein paddenstoeltje is onder het blad vandaan gekomen. Klein, maar dapper staat hij daar. Die zou ik nooit gezien hebben als ik het blad had laten liggen.

Loslaten en opruimen, dan komen er mooie dingen tevoorschijn.


Schrijfbeweging

Veertig dagen achter elkaar, elke dag een wandeling, een foto en een kort verhaaltje daarbij. Een overzicht van alle dagen staat hier.

Volg me ook op Instagram en Facebook en bekijk meer foto’s van mijn avonturen.