Dag 7 – De weeskinderen

weeskinderen

Durkjen en Hindrik staan in hun nieuwe kleren voor het gebouw waar ze vanaf nu als weeskinderen wonen. Het is 29 maart 1581, een belangrijke dag.

De burgemeester opent het Burger Weeshuis in Sneek. Verlegen staan de kinderen erbij in hun geel met zwarte kleding. Die moeten ze vanaf nu dragen.

Het liefst woonden ze gewoon thuis, bij vader en moeder, bij hun zussen en broers. Maar hun ouders leven niet meer. Ze zijn weeskinderen, net als de andere jongens en meisjes die ook voor de grote deur staan.

De weesvader en -moeder zijn streng, maar Durkjen en Hindrik krijgen warme kleding, een bed om te slapen en elke dag een maaltijd. Ze leren lezen en schrijven. En ze zijn samen.

Hindrik vindt het wel spannend en pakt de hand van Durkjen. Ze knijpt erin en fluistert: ‘Voor het slapen, kijken we samen naar de maan. Daar zijn papa en mama, dat weet ik zeker.’

Een beeld van weeskinderen

Het beeld op de foto heet ‘Kinderen met lam’ en werd gemaakt door Maria van Everdingen (1931-1985). Het werd gemaakt vanwege het 400 jarig jubileum van het Old Burger Weeshuis. Het symboliseert de zorg van en voor kinderen.

Meer over het Old Burger Weeshuis lees je hier.

Schrijfbeweging

Veertig dagen achter elkaar, elke dag een wandeling, een foto en een kort verhaaltje daarbij. Een overzicht van alle dagen staat hier.

Volg me ook op Instagram en Facebook en bekijk meer foto’s van mijn avonturen.