Een dag vol verhalen – TEDxGouda

Over TEDxGouda

Met een geest vol inspiratie, een hart vol verhalen en een winterpeen onder mijn arm stap ik tevreden de Goudse Schouwburg uit. De zon schijnt en mensen die elkaar vanochtend nog niet kenden, groeten elkaar als vrienden. Verbinding, dat is het waar het bij TEDxGouda over ging zaterdag 1 september 2018.

Felgekleurde schoenen

Voor mij is het een meer dan geslaagde dag deze tweede editie van TEDxGouda, met zestien sprekers, veel muziek, workshops en vooral ontmoetingen. De kleine zaal in de Schouwburg is goed gevuld. Mijn oog valt op de fraai gekleurde schoenen van mijn buurman en we raakten in gesprek. De eerste verbinding van die dag is een feit. Er zullen er nog vele volgen.

De diversiteit van de talks is verfrissend. De een luchtig en vol humor, een ander indringend en persoonlijk. Sommige zijn erg verhelderend en geven een andere kijk op zaken. Zonder uitzondering zijn ze inspirerend en geven stof tot nadenken.

TEDxGoudaOver gevangenissen en bijen

Rogier Elshout vertelt over het falende systeem van gevangenissen. Met voorbeelden wordt pijnlijk duidelijk dat het anders zou moeten. Iets om over na te denken.

Voormalig kinderburgemeester Yassine Mellah, 13 jaar pas, heeft een belangrijke boodschap: Ga met elkaar om! We zijn allemaal mensen. Het ontroert en hier en daar vloeit een traantje.

Bijen kennen we van de honing, maar hoe werkt zo’n bijenvolk nou samen? Ramon Hagendoorn neemt ons mee in de wereld van de bijen en hun manier van werken en leven. Daar kunnen wij nog een hoop van leren.

Over wortels en muren

Lukas Taks houdt een luchtige, filosofische talk over de verbinding met een wortel. Je moet het echt zelf gehoord hebben om het te begrijpen. Op de vraag van dagvoorzitter Kim Coppens wat ik denk bij de winterpeen die we allemaal kregen, kan ik alleen maar stamelen: ‘Tja, een wortel is zo… zichzelf.’

Direct erna vertelt Céline Kun haar insirerende en persoonlijke verhaal over de Walls of Connection. Het kleuren van muren als symbool voor omgaan met verleden, heden en toekomst. Je kunt een speld horen vallen in de zaal.

Over geld en chocola

Ynzo van ZantenGeld is een paradox, het is onbelangrijk maar je hebt het wel nodig. Michiel van Vught leert ons om de balans op te maken. Later vertelt Maurice de Korne over de inzet van Goudse jongeren voor kwetsbare mensen in hun stad en gebruikt ter illustratie drie ballonnen. Mooi is dat.

Met een stapel heerlijke repen Tony’s Chocoloney naast hem op de grond, vertelt Ynzo van Zanten over het belang van slaafvrije cacao en de missie van zijn bedrijf.

Over gedoe en gamen

Iedereen heeft gedoe, maar niet iedereen heeft er last van. Frank Schurink vertelt ons het geheim van de aan-uit knop in onze hersenen. Handig!

Op een bankje gemaakt van planten vertelt Richard Liebrechts ons over het hergebruik van Gouds ‘afval’. Hij ziet het zo: de natuur kent geen afval. Hergebruik is een goudmijn.

Denk je dat alle gamers verslaafd zijn en alleen maar op hun zolderkamer zitten? Dan heb je het mis. Thomas Runhart zette een game arena op waar spelers samen komen en met elkaar gamen. Voor veel ouders, inclusief mezelf, is zijn verhaal een eyeopener.

Over horen, zien en zingen

Rotterdam ImprovoicesTijdens de talk van Çiler Ilhan is het stil. We zitten op het puntje van onze stoel. Ze vertelt een verhaal over eerwraak vanuit verschillende perspectieven, vanuit verschillende karakters. Hetzelfde verhaal en toch elke keer anders. Voor mij als schrijver is dit enorm boeiend om te horen. Dit is een van mijn favoriete talks van deze dag.

Karthik Kannan geeft ons een kijkje in de wereld van de visueel beperkten. Hij ontwierp een app als hulpmiddel in het dagelijks leven. Zo wil hij blinden en slechtzienden hun zelfstandigheid een beetje teruggeven.

Kees Kool en zijn groep de Rotterdam Improvoices laten horen hoe je door muziek kunt verbinden. Later treden ze nog een keer op en het publiek wordt er ook bij betrokken.

Over vriendschap en misbruik

De relatiecrisis tussen mens en bedrijf, daar vertelt Diederick Janssens over. Vrienden worden met bedrijven, kan dat? Of is daar relatietherapie voor nodig? Ik denk dat ik eruit ben. Een goede relatie bestaat uit wederzijds respect.

Het ontbreken van dit respect is vaak de oorzaak van seksueel misbruik onder jongeren. Danielle Verzijl krijgt deze jongeren in haar praktijk en vertelt dat dit vaak voorkomt, hoe we het kunnen herkennen en haar visie op hulp voor deze jongeren. Voor mij persoonlijk is dit een van de meest indringende talks.

Over muziek en workshops

De talks worden afgewisseld met muziek in diverse vormen. Het duo Trouble brengt luchtige muziek die lekker in het gehoor ligt. Meesterlijk zijn broer en zus Lola en Jure Jurakic, tieners nog en nu al zo getalenteerd. Lola op cello en Jure op piano. Virtuoos, dat vindt ook het publiek dat lang applaudisseert.

Tot in de puntjes

Van begin, de ontvangst met koffie en gebak, tot de heerlijke lunch en de hapjes na afloop, alles is tot in de puntjes verzorgd. In de pauzes zijn er workshops en demonstraties. Er is ruimte voor ontmoeting en gesprek met de sprekers en met elkaar. Complimenten aan de kerngroep die dit alles in gang gezet heeft, de organisatie en alle vrijwilligers en deelnemers.

Volgend jaar weer? Ik ben erbij!

Het was een eer om een bijdrage aan dit event te mogen leveren. Alles heeft een verhaal, is mijn motto. Dat heb ik weer ondervonden. Het kostte veel energie maar heeft me zoveel opgeleverd. Nieuwe mensen ontmoet, verhalen gehoord, met een geweldig team samengewerkt onder leiding van Dorotheé Beens. Ik ben een rijk mens.

 

Binnenkort kunt u de talks bekijken via TEDxGouda.

[SLGF id=1405]

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *