Welke ezelsbruggetjes gebruik jij?

Hoeveel dagen heeft oktober ook alweer? Zonder erbij na te denken bal ik mijn vuist en tel mijn knokkels. De knokkel is 31 dagen, ertussen is 30 dagen (behalve bij februari natuurlijk). Ineens heb ik door wat ik doe en ik lach erom. Gebruik jij ook van die trucjes?

TV-TAS en meneer van Dalen

Al op de basisschool leer je handige ezelsbruggetjes. Veel van die geheugensteuntjes weet ik nu nog. Zoals TV-TAS om de volgorde van de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog te onthouden. Of wanneer je de C uitspreekt als K of als S: Ko Ka Ku Se Si (Co Ca Cu Se Si).

Gaat bij de zomertijd de klok nou een uur vooruit of juist achteruit? Elke keer weer gaat er bij mij een zinnetje af, automatisch. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. Dus zomertijd is klok vooruit.

De volgorde bij het rekenen weet ik nog steeds door ‘Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord’. Al klopt dat niet meer geloof ik. Rekenen is niet mijn sterkste kant. Taal dan weer wel. Ik deel een paar handige ezelsbruggetjes met je. Dat doe ik samen met Babs, mijn eigen ezeltje. Is ze niet geweldig?

Ezelsbruggetje 1

Een trema op de e. Altijd lastig. Op welke letter hoort hij?

Ezelsbruggetje
Hallo, ik ben Babs. Ik heb handige tips voor je.

Tip: Waar je in het woord de j zegt, daar komt de trema.

O jee, de trema op de e

Als de klemtoon op de laatste lettergreep valt, dan komt de trema op de extra e:
knie (kniejen) = knieën
idee (ideejen) = ideeën
jaloezie (jaloeziejen) = jaloezieën

Als de klemtoon niet op de laatste lettergreep valt, dan komt de trema op de laatste e:
porie – poriën
bacterie – bacteriën

 

Ezelsbruggetje 2

Echt zo’n woord waar je bij na moet denken hoe je het schrijft: onmiddellijk.

Je schrijft het met dubbel d en dubbel l. Dit is een handig geheugensteuntje!

Ik ga onmiddellijk slapen met 2 dekens en 2 lakens

Ezelsbruggetje 3

Hoe zit het ook alweer? Is het nou monniken of monnikken? Havikken of haviken. Je vergeet het nooit meer met dit handige geheugensteuntje:

IK sta altijd alleen

Dus: Als er ‘ik’ in een woord staat, zoals bij leeuwerik, dan schrijf je het meervoud maar met één k.

 

Jouw slimme trucs

Welke geheugensteuntjes gebruik jij? Ik ben heel benieuwd.

Laat het weten in een reactie hieronder.

 

Kom je er ondanks alle ezelsbruggetjes toch niet uit met je tekst? Laat het dan even nakijken.

JA, CHECK MIJN TEKST!

 

4 gedachten over “Welke ezelsbruggetjes gebruik jij?”

  1. Haha, leuk! Ik heb zelf een fantastisch richtingsgevoel maar ben hopeloos in het benoemen van links of rechts. Dus ik gebruik mijn wijsvinger en duim van mijn linkerhand, die de L vormen… links dus 😉

  2. Haha, leuk! Ik heb zelf een fantastisch richtingsgevoel maar ben hopeloos in het benoemen van links of rechts. Dus ik gebruik mijn wijsvinger en duim van mijn linkerhand, die de L vormen… links dus 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *