Rondje Maassluis en appeltaart

Voorbij Vlaardingen rijden we eerst een stuk langs de surfplas en weilanden. De kriebels beginnen te komen, Maassluis komt in zicht. De stad waar ik dertig jaar woonde en waar ik het grootste deel van mijn leven doorbracht. De stad waar mijn droom om te gaan schrijven werkelijkheid werd. Ik woon nu in Gouda en toch ben ik weer even terug. De geur van versgebakken appeltaarten vult de auto. De dozen met boeken staan op de achterbank. We gaan naar de bibliotheek van Maassluis voor de boekpresentatie van mijn nieuwe boek ‘Rondje Maassluis en andere verhalen’.

‘Inititatiefrijker! De bibliotheek maakt je rijker.’

Een poster met de aankondiging staat bij de ingang van de bibliotheek en Wouter van Heiningen, directeur, zorgt voor een hartelijke ontvangst. Mevrouw Magda Karssen-Voordouw is er ook en we praten even over wat ons bindt. Maassluis uiteraard, onze families en Bodegraven. Ondertussen komen de gasten binnen en blijkbaar weet men dat ik van rozen houd.

De verhalen

Dan is het tijd om mijn boek te presenteren. Twee jaar lang schreef ik columns voor Maassluis.nu en eindredacteur Jelle Ravestein heeft het met me te stellen gehad. Ruim vijfentachtig columns schreef ik en dat ging niet altijd vanzelf. Deadlines werden altijd gehaald, soms net op het nippertje. Ik schreef over wat me bezighield. Over wereldse zaken maar ook hele kleine dingen. Over Maassluis maar ook over mijn treinreizen. Over het leven maar ook over mensen. In het boekje staan ook een paar verhalen die nog niet eerder gepubliceerd zijn.

Dit boekje is de moeite waard, ook als je niks met Maassluis hebt.

Boekpresentatie

Rondje MaassluisVol trots overhandig ik het eerste exemplaar aan Magda Karssen-Voordouw, voormalig first lady van Maassluis. Ze heeft al mijn columns gelezen en raakte geïnspireerd. Ze maakte de speech in de vorm van een column. Daarvoor gebruikte ze zinnen en stukken tekst uit mijn columns en vormde daaruit een nieuw verhaal. Voor mij heel herkenbaar, ik schreef het allemaal zelf. Wat een werk heeft ze gehad om dit te maken. Ik voel me vereerd.

Dan is het tijd voor felicitaties, appeltaart en de boeken. Wat een feest is het om boeken te mogen signeren. Dankbaar kijk ik rond en zie dat de gasten van heinde en ver gekomen zijn. Vrienden, familie, klanten en mensen die ik nog nooit echt ontmoet heb. Ook wethouder Kees Pleijsier heeft de moeite genomen om erbij te zijn.

Rondje Maassluis

Met een tevreden en blij gevoel kijk ik terug op de middag. Op de terugweg rijden we langs boekhandel Het Keizerrijk om boeken af te leveren. Een gevoel van melancholie overvalt me als we langs de vlieten verder rijden. Dit was een heel bijzonder rondje Maassluis. Onvergetelijk.

Wil je ook het boek?

 

Hieronder een sfeerimpressie. Klik op de foto’s voor een vergroting

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *