Memoryfair 2016

Herinneringen, afscheid, rouwverwerking. De dood, daar wil je niet mee geconfronteerd worden. ‘Dat jij dat kunt,’ krijg ik vaak te horen. Voor mij is het juist heel vanzelfsprekend om te spreken met mensen die rouwen, op wat voor manier dan ook. Het komt steeds weer op mijn pad, zoals dat zo mooi heet.

Ook ik ga met een knoop in mijn buik naar een dag voor ouders van een overleden kind. Ik mag er een workshop geven. Het maakt grote indruk op mij. De openheid, het verdriet, de toegankelijkheid. De stilte als de ouders een gedichtje maken bij de naam van hun kind.

Ook ik ga met een knoop in mijn buik naar het hospice om een man te interviewen die op sterven ligt. Het is dubbel, we lachen en de sfeer is positief. Toch weten we allebei dat hij zijn herinneringsboek nooit zelf zal lezen.

Ook ik krijg kippenvel als ik de mensen interview die een traplift nodig hebben. Een jonge vrouw van 44 die van de ene op de andere dag halfzijdig verlamt raakt en maanden door haar man en zoon de trap op gedragen moet worden. Een goedlachse vrouw die het leven neemt zoals het komt.

Memoryfair 2016Memoryfair 2016

Rouw, afscheid en herinneringen. Ook dit jaar ben ik weer aanwezig op een heel bijzonder evenement. De Memoryfair in Berkel en Rodenrijs. Een initiatief van Yvette van Dorp, uitvaartonderneemster bij Monuta Puravida. “Tijdens dit evenement staan we even stil bij iedereen die recentelijk of al wat langer geleden te maken heeft gehad met een verlies,” vertelt Yvette van Dorp. Vorig jaar waren er maar liefst 200 bezoekers bij de eerste editie in Bergschenhoek. “Met name de positieve, laagdrempelige, gezellige sfeer werd als zeer aangenaam ervaren”, stelt Van Dorp. “We wilden vanuit onze professionele achtergrond iets doen om mensen te helpen bij de rouwverwerking. Onze Memory Fair laat jong en oud op een creatieve manier herinneren.”

“Het moet een ‘gezellige’ fair zijn zonder zwart randje.”

U bent van harte welkom om langs te komen. Kijk op de website van Monuta Puravida voor het programma en de deelnemers.

Datum:
Tijd
Locatie:
Zalencentrum Rehoboth, Hart van Berkel
Wilhelminastraat 2
2651 DL Berkel en Rodenrijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *