Je weet het nooit!

Je weet het nooit
Terwijl ik door onze vakantiefoto’s blader, kom ik een foto tegen en herinner me het voorval. We zijn onderweg naar een vakantiebestemming. Ineens zie ik het, voor ons op de snelweg, een grote vrachtauto. Niets bijzonders op het eerste oog, een onopvallende wagen. Ik kijk graag naar vrachtwagens vanwege de logo’s en plaatjes die erop staan. Het is een van mijn eigenaardigheden, het interesseert me. Deze vrachtwagen lijkt niet bijzonder tot ineens mijn oog valt op een tekst onder het nummerbord. ‘Je weet het nooit!!!’ Deze herinnering brengt me op het volgende.

 

Verhalen

Een mooie filosofische tekst die me direct aan het denken zet. Inderdaad, denk ik. Je weet het nooit. Al denk je het wel te weten, je vindt er iets van, je hebt er een oordeel over, of je denkt er niet eens over na. Eigenlijk gaat het over alles, over dingen maar ook over mensen. Wat is hun verhaal? Ikzelf hou ervan om op terrasjes te zitten en te kijken naar mensen. Ik fantaseer hele verhalen bij de mensen en situaties die ik tegenkom. Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat het mijn fanatasie is. Hun eigen verhaal, je weet het nooit.

Verhaal
Het verhaal van Maarten van Rossum staat beschreven. Er is nog zoveel dat ik zou willen weten. Kon hij het me maar vertellen.
Beeld staat bij Kasteel Cannenburch

Totdat…

… je een gesprek begint. Vragen, doorvragen, luisteren en werkelijk interesse hebben in het verhaal van de ander. Je fantasie blijkt dan nooit te kloppen, hun verhalen zijn bijna altijd verrassend anders. Let tijdens een gesprek ook eens op de lichaamstaal van mensen. De plotselinge glimlach, ogen die gaat schitteren, tranen die hun weg zoeken. Armen die opengaan, het verschuiven naar het puntje van de stoel. Als je er op gaat letten, worden gesprekken nog mooier. Kijken en luisteren naar mensen met verhalen.

 

Herinnering

Na mijn vakantie ga ik langs bij mijn moeder en ze heeft een paar brieven en foto’s van lang geleden. Ik lees ze voor en ze zijn ontwapenend. De brieven van een jonge vrouw, pasgetrouwd en aan het werk in een vluchtelingenkamp in Berlijn. Het werk dat ze daar met mijn vader deed voor de vele vluchtelingen, haar herinneringen, het missen van haar familie. Eigenlijk weet ik er te weinig van, de oude brieven laten me het zien en lezen. We gaan op zoek naar alle brieven zodat ik er iets mee kan doen voor de rest van mijn familie.

 

Alles heeft een verhaal en je weet het nooit, totdat je luistert. Verhalen mogen verteld worden. Ook jouw verhaal. Herinneringen, oude brieven, vakantiefoto’s.

 

Heb je hulp nodig of advies?

Bel, mail of app me voor meer informatie.

herinnering

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *