De zon schijnt en het is een heerlijke dag. We lopen door een straatje vol restaurantjes. De menuborden langs de weg trekken mijn aandacht. Misschien is het een tic, noem het een afwijking of beroepsdeformatie, maar het lijkt of ik alleen maar spelfouten zie. Soms grappig, soms om te huilen. Staat de zalm in de file? Zitten er groeten in de soep? Heeft er dan niemand naar die teksten gekeken. Zei dan niemand: ‘Check je tekst’? Hoe dan ook bezorgt het ons een grote glimlach op het gezicht. Ik maak een paar foto’s en laat het weer los. Het is tenslotte mijn vrije dag.
Zalmfile en groeten
Een krijtbord is makkelijk aan te passen en een foute tekst op een website ook. Als het eten maar lekker is, daar gaat het om. Een spel- of tikfoutje kan er altijd tussendoor glippen. We weten heus wel dat er groenten en geen groeten in de soep zitten, dat de zalm niet in de file staat. Maar, als er heel veel foutjes op de menukaart staan, wordt het wel slordig. Echt professioneel komt het in ieder geval niet over.
Bekijk onder dit blog meer opmerkelijke foto’s. Zie jij de fouten?
Check je tekst!
Regelmatig krijg ik vragen om teksten na te kijken. Soms zijn het blogs, (levens)verhalen of boeken. Een andere keer zijn het teksten voor websites. Het is heel belangrijk om je teksten te laten nakijken. Je kunt het zelf doen natuurlijk, maar op een gegeven moment kijk je over je fouten heen. Je wordt als het ware blind voor je eigen teksten. Een frisse blik is dan zeer aan te raden. En ja, dat nakijken kost tijd en dus geld.
Spelfouten
Denk er eens over na. Je besteedt veel tijd aan het schrijven van een boek of levensverhaal. Je ziel en zaligheid zitten erin. Vervolgens laat je de tekst niet nakijken. Om geld uit te sparen.
Als er nog een enkel foutje in staat, is dat niet zo’n ramp. Maar het is wel heel erg jammer als er veel spelfouten inzitten, of dubbele woorden, of letters die ontbreken. Die fouten moeten alsnog hersteld worden. Boeken opnieuw naar de drukker. Dat is pas zonde van het geld.
Wil je (eerst) zelf je tekst nakijken?
6 handige tips:
- Klaar met schrijven? Leg het weg. Kijk er minimaal een dag niet naar.
- Vertrouw niet alleen op je spellingscorrector. Boek en bok zijn bijvoorbeeld allebei correcte woorden maar betekenen iets heel anders. ‘Er staat een bok in de bibliotheek’ heeft dan een heel andere betekenis.
- Lees je tekst rustig hardop. Zo merk je of zinnen goed lopen, of er dubbele woorden staan en andere rare dingen.
- Twijfel je over een woord of vervoeging van een werkwoord? Controleer het op woordenlijst.org.
- Merk je dat je veel dezelfde woorden gebruikt? Vaak is dat niet fijn voor de lezer. Zoek een synoniem op synoniemen.net.
- Laat de tekst nog een keer door iemand anders nakijken. Zeker als het om belangrijke teksten of documenten gaat.
KENNISMAKINGSAANBOD ‘CHECK JE TEKST’
Wil je kennismaken met mijn werkwijze en manier van redigeren en corrigeren? Dan heb ik een mooi aanbod voor je. Dit is de deal:
- Jij stuurt me jouw tekst van maximaal 1.000 woorden.
- Ik check je tekst op spelling, grammatica en interpunctie.
- Ik stuur jouw gecorrigeerde tekst binnen 2 werkdagen terug.
- Jij betaalt slechts € 25,00
Let op! Dit aanbod geldt tot en met 30 juni 2021.
Heb je meer tekst? Of wil je regelmatig teksten laten nakijken?
Dan gelden andere tarieven en deadlines.
Meer weten?
Ha ha, ik herken dit wel. Ik heb ook last van beroepsdeformatie. Worden mijn dochters gek van, maar ik zie alleen maar de fouten. Kan heel erg afleiden.
Mooi aanbod hoor. En goede tips.
Succes!
Hartelijke groet,
Willeke de Weerd
Dank je Willeke ?
Ik probeer er soms ook niet op te letten. Moeilijk hoor
Ha ha, ik herken dit wel. Ik heb ook last van beroepsdeformatie. Worden mijn dochters gek van, maar ik zie alleen maar de fouten. Kan heel erg afleiden.
Mooi aanbod hoor. En goede tips.
Succes!
Hartelijke groet,
Willeke de Weerd
Dank je Willeke ?
Ik probeer er soms ook niet op te letten. Moeilijk hoor