Vrijdag – Schrijfdag: Over de verhaallijn en hoofdstukken

Schrijven


Het is licht en warm in de flexwerkruimte van TOFF Concept. Het is weer vrijdag -> schrijfdag. Onder het genot van een heerlijke kop koffie ga ik verder met mijn roman over De Rode Koningin. Vandaag maak ik de verhaallijn en hoofdstukken.

De schrijflocatie

TOFF Concept

Mijn werkplek is een flexplek bij TOFF Concept in hartje Gouda. Wat een fijne plek is dit om te werken. De ruimte lijkt op een kas en er zijn veel verschillende plekken. Ik kies een plek in een van de cabines zodat ik me af kan sluiten.

Door de aangename temperatuur, het licht en de rust ga ik al snel helemaal op in mijn schrijverij. Af en toe hoor ik de heldere klokken van het Goudse carillon op de achtergrond.

Neem de tijd 

Een boek schrijven is meer dan schrijven alleen. Voorbereiding, onderzoek en een plan zijn de sleutels in het schrijfproces. Eerder maakte ik al een voorlopige synopsis, de karakterprofielen en locatiebeschrijvingen. In de bibliotheek ben ik inmiddels een vaste klant. Alles wil ik weten over de symboliek van kleuren, dieren en bomen. Door hier uitgebreid de tijd voor te nemen, gaat het verhaal steeds meer leven en komen er nieuwe inzichten. Een boek, mijn boek, verdient die tijd en aandacht. Geduld is het toverwoord.

De verhaallijn en hoofdstukken

Nee, een samenvatting, verhaallijn en hoofdstukindeling betekenen niet dat het allemaal vastgespijkerd is. Ja, natuurlijk kun je tijdens het schrijfproces de verhaallijn veranderen en karakters toevoegen of laten verdwijnen. Wat zet je in je verhaallijn en hoe maak je een hoofdstukindeling?

  • Begin en eind

Zet een streep op een groot vel papier en schrijf daarop het begin- en eindpunt van je verhaal.

  • Belangrijke momenten

Zet daarna kruisjes in je (tijd)lijn. De belangrijke momenten of inzichten, schrijf je erbij. Leg eventueel de 10 stappen voor de opbouw van een verhaal ernaast. Zo wandel je als het ware door je verhaal. Werk je met flasbacks? Ook dan is deze tijdlijn belangrijk. 

  • Hoofdstukkenindeling

Maak nu een (voorlopige) hoofstukkenindeling volgens jouw verhaallijn. Geef elk hoofdstuk een kernwoord of korte zin, zodat jij weet wat er gebeurt in dat betreffende hoofdstuk.

  • Inhoud per hoofdstuk

Nu schrijf je in het kort per hoofdstuk op wat er gebeurt. Je zult zien dat het verhaal nu steeds meer gaat leven. 

De boom is geplant

TOFF Concept

Zo, de basis is gelegd. De stam van je verhaalboom staat, de grootste takken zijn zichtbaar. Vanaf hier kun je gaan schrijven per hoofdstuk. De kleine takken en blaadjes, vruchten of noten kun je nu gaan toevoegen. Uiteraard kun je ook snoeien. Het is en blijft jouw verhaal, jouw boek.

Over stamboom gesproken: gebruik je veel personen in je boek? Dan is het handig om (voor jezelf) een soort stamboom te maken. Daarin kun je aangeven welke verbindingen er tussen je personen zijn.


Wees flexibel

Schrijven is een creatief, levendig en beweeglijk proces. Wees daarom niet star, maar beweeg mee. Voordat ik ga schrijven, kom ik letterlijk in beweging. Het liefst loop ik naar mijn werkplek. Tijdens de wandeling kijk ik om me heen, voel, ruik, luister en proef. Dan kan het gebeuren dat ik andere inzichten krijg. Karakters die toch niet in mijn boek thuishoren of gebeurtenissen die anders moeten. Dat mag en kan. Ik heb ook een realistische (dus ruime) planning gemaakt. En weet je wat? Ik lig nu voor op schema :-).

Hoe gaat het met jouw verhaal?

Volgende week start ik met het schrijven van hoofdstuk 1. Of zal ik daar nu mee beginnen? 

Ik ben heel benieuwd hoe het met jouw verhaal gaat, met jouw boek. Waar loop je tegenaan? Waar twijfel je over of wat gaat juist heel erg goed? Laat het me weten.

Hulp nodig bij je schrijfplannen?

Heb je al tijden een boek op de plank liggen dat bijna af is? Wil je een boek schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je vragen over je boek of over het schrijven van een boek? Loop je vast bij je verhaallijn of hoofdstukindeling?

check je tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *