Schrijven: Over de verhaallijn en hoofdstukken

Schrijven


Onder het genot van een heerlijke kop koffie ga ik verder met mijn roman. Vandaag maak ik de verhaallijn en hoofdstukken. Dat is een mooie houvast, zodat ik niet verdwaal in mijn verhaal. Hieronder geef ik tips en uitleg over het schrijfproces, de verhaallijn en hoofdstukken.

Zoek een rustige werkplek

Vaak werk ik vanaf mijn eigen kantoor, soms ga ik naar een flexplek in hartje Gouda. Ik kies een plek in een van de cabines zodat ik me af kan sluiten. Een rustige werkplek is voor mij heel belangrijk, geen afleiding zorgt ervoor dat ik in mijn eigen schrijfwereld kom.

Door de aangename temperatuur, het licht en de rust ga ik al snel helemaal op in mijn schrijverij. Af en toe hoor ik de heldere klokken van het Goudse carillon op de achtergrond.

TOFF Concept

Neem de tijd 

Een boek schrijven is meer dan schrijven alleen. Voorbereiding, onderzoek en een plan en planning zijn de sleutels in het schrijfproces. Eerder vertelde ik je al over een voorlopige synopsis, de karakterprofielen en locatiebeschrijvingen. In de bibliotheek ben ik inmiddels een vaste klant. Alles wil ik weten over de symboliek van kleuren, dieren en bomen. Door hier uitgebreid de tijd voor te nemen, gaat het verhaal steeds meer leven en komen er nieuwe inzichten. Een boek, jouw boek, verdient die tijd en aandacht. Geduld is het toverwoord.

DE VERHAALLIJN EN HOOFDSTUKKEN

Nee, vooraf een samenvatting, verhaallijn en hoofdstukindeling maken, betekent niet dat het allemaal vastgespijkerd is. Ja, natuurlijk kun je tijdens het schrijfproces de verhaallijn veranderen en karakters toevoegen of laten verdwijnen. Je zult merken dat het je houvast geeft om de grote lijn van je verhaal te beschrijven. Het maakt niet uit of je dat voor een fictief verhaal, een bedrijfsverhaal of levensverhaal doet.

Wat zet je in je verhaallijn en hoe maak je een hoofdstukindeling?

  • Begin en eind

Zet een streep op een groot vel papier en schrijf daarop het begin- en eindpunt van je verhaal. Bij een bedrijfsverhaal kan het begin een idee zijn en het eindpunt een groot succes. Een levensverhaal hoeft niet altijd bij de geboorte te beginnen, misschien wil je een bepaalde periode beschrijven.

  • Belangrijke momenten

Zet daarna kruisjes in je (tijd)lijn. De belangrijke momenten (oprichting bedrijf, huwelijk, wereldreis, etc.) of inzichten, schrijf je erbij. Leg eventueel de 10 stappen voor de opbouw van een verhaal ernaast. Zo wandel je als het ware door je verhaal. Werk je met flasbacks? Ook dan is deze tijdlijn belangrijk om het overzicht te houden.

  • Hoofdstukkenindeling

Maak nu een (voorlopige) hoofstukkenindeling volgens jouw verhaallijn. Geef elk hoofdstuk een kernwoord of korte zin, zodat jij weet wat er gebeurt in dat betreffende hoofdstuk.

  • Inhoud per hoofdstuk

Nu schrijf je in het kort per hoofdstuk op wat er gebeurt. Een paar zinnen die je later houvast geven bij het schrijven. Uiteraard kan er tijdens het schrijven van alles veranderen. Je neemt een andere afslag of schrapt een gebeurtenis of hoofdpersoon. Je zult zien dat het verhaal nu steeds meer gaat leven. 

De boom is geplant

Zo, de basis is gelegd. De stam van je verhaalboom staat, de grootste takken zijn zichtbaar. Vanaf hier kun je gaan schrijven per hoofdstuk. De kleine takken en blaadjes, vruchten of noten kun je nu gaan toevoegen. Uiteraard kun je ook snoeien. Het is en blijft jouw verhaal, jouw boek.

Over stamboom gesproken: gebruik je veel personen in je boek? Dan is het handig om (voor jezelf) een soort stamboom te maken. Daarin kun je aangeven welke verbindingen er tussen je personen zijn.

Kom in schrijfbeweging

Schrijven is een creatief, levendig en beweeglijk proces. Wees daarom niet star, maar beweeg mee. Voordat ik ga schrijven, kom ik letterlijk in beweging. Het liefst loop ik naar mijn werkplek. Tijdens de wandeling kijk ik om me heen, voel, ruik, luister en proef. Dan kan het gebeuren dat ik andere inzichten krijg. Karakters die toch niet in mijn boek thuishoren of gebeurtenissen die anders moeten. Dat mag en kan.

Hoe gaat het met jouw verhaal?

Ik ben heel benieuwd hoe het met jouw verhaal gaat, met jouw boek. Waar loop je tegenaan? Waar twijfel je over of wat gaat juist heel erg goed? Laat het me weten.

Hulp nodig bij je schrijfplannen?

Heb je al tijden een boek op de plank liggen dat bijna af is? Wil je een boek schrijven maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je vragen over je boek of over het schrijven van een boek? Loop je vast bij je verhaallijn of hoofdstukindeling? Je hoeft het niet alleen te doen.

check je tekst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *