Zalm in de file en groeten in je soep? Check je tekst – 6 tips

spelfoutenDe zon schijnt en het is heerlijk toeven op Texel. We lopen door een straatje vol restaurantjes. De menuborden langs de weg trekken mijn aandacht. Misschien is het een tic, noem het een afwijking of beroepsdeformatie, maar het lijkt of ik alleen maar spelfouten zie. Soms grappig, soms om te huilen. Staat de zalm in de file? Zitten er groeten in de soep? Heeft er dan niemand naar die teksten gekeken, ze nog een keer gecheckt? Hoe dan ook bezorgt het ons een grote glimlach op het gezicht. Ik maak een paar foto’s en laat het weer los. Het is tenslotte vakantie.

Zalmfile en groeten

Een krijtbord is makkelijk aan te passen en een foute tekst op een website ook. Als het eten maar lekker is, daar gaat het om. Een spel- of tikfoutje kan er altijd tussendoor glippen. We weten heus wel dat er groenten en geen groeten in de soep zitten, dat de zalm niet in de file staat. Maar als er heel veel foutjes op de menukaart staan, wordt het wel slordig. Echt professioneel komt het in ieder geval niet over.

Bekijk onder dit blog mijn opmerkelijke vakantiefoto’s. Zie jij de fouten?

Check je tekst!

schrijfhulpRegelmatig krijg ik vragen om teksten na te kijken. Soms zijn het blogs of verhalen, een andere keer zijn het teksten voor websites. Een andere keer zijn het heel ingewikkelde bedrijfsteksten. Het is heel belangrijk om je teksten te laten nakijken. Je kunt het zelf doen natuurlijk, maar op een gegeven moment kijk je over je fouten heen. Je wordt als het ware blind voor je eigen teksten. Een frisse blik is dan zeer aan te raden. En ja, dat nakijken kost tijd en dus geld.

Spelfouten

Denk er eens over na. Je besteedt veel tijd aan het schrijven van een boek of jaarverslag bijvoorbeeld. Vervolgens laat je de tekst niet nakijken. Om geld uit te sparen. Als er dan een foutje in staat, is dat niet zo’n ramp. Maar soms zie ik op verschillende pagina’s spelfouten, dubbele woorden, letters die ontbreken, en meer. Dat is toch heel erg jammer? De fouten moeten alsnog hersteld en eventuele boeken of uitgaven opnieuw gedrukt worden. Dat is pas zonde van het geld.

 

Wil je (eerst) zelf je tekst nakijken?

6 handige tips:

 1. Klaar met schrijven? Leg het weg, kijk er minimaal een dag niet naar.
 2. Vertrouw niet alleen op je spellingscorrector. Boek en bok zijn bijvoorbeeld allebei correcte woorden maar betekenen iets heel anders. ‘Er staat een bok in de bibliotheek’ heeft dan een heel andere betekenis. 😉
 3. Lees je tekst rustig hardop. Zo merk je of zinnen goed lopen, of er dubbele woorden staan en andere rare dingen.
 4. Twijfel je over een woord of vervoeging van een werkwoord? Controleer het op woordenlijst.org.
 5. Merk je dat je veel dezelfde woorden gebruikt? Vaak is dat niet fijn voor de lezer. Zoek een synoniem op synoniemen.net.
 6. Laat de tekst nog een keer door iemand anders nakijken. Zeker als het om belangrijke teksten of documenten gaat.

 

KENNISMAKINGSAANBOD ‘CHECK JE TEKST’

Omdat ik nog een beetje in de vakantiestemming ben en omdat ik blij ben met zoveel downloads van mijn GRATIS boek ‘Schrijf je verhaal in 10 stappen’, heb ik een kennismakingsaanbod.

 

Dit is de deal

 • Jij stuurt me jouw tekst van maximaal 1.000 woorden.
 • Ik kijk het na op spelling, grammatica en interpunctie.
 • Ik stuur jouw gecorrigeerde tekst binnen 2 werkdagen terug.
 • Jij betaalt slechts € 17,50 (ex btw).

 

Let op! Dit aanbod geldt tot en met 30 september 2017.

JA, CHECK MIJN TEKST!

 

Heb je meer tekst? Of wil je regelmatig teksten laten nakijken?
Dan gelden andere tarieven en deadlines.

Meer weten?

Bel, mail of app me.

[SLGF id=1279]

4 gedachten over “Zalm in de file en groeten in je soep? Check je tekst – 6 tips”

 1. Ha ha, ik herken dit wel. Ik heb ook last van beroepsdeformatie. Worden mijn dochters gek van, maar ik zie alleen maar de fouten. Kan heel erg afleiden.
  Mooi aanbod hoor. En goede tips.
  Succes!

  Hartelijke groet,
  Willeke de Weerd

 2. Ha ha, ik herken dit wel. Ik heb ook last van beroepsdeformatie. Worden mijn dochters gek van, maar ik zie alleen maar de fouten. Kan heel erg afleiden.
  Mooi aanbod hoor. En goede tips.
  Succes!

  Hartelijke groet,
  Willeke de Weerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *